ALKOSS, JÁTSSZ, TANULJ!

OVIS ÖTLETEK

OVIS ÖTLETEK

MÁRTON NAPI LÁMPÁSOK

2020. november 06. - G.a.b.i.

A 18 éves Szent Márton a legenda szerint, egyszer lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak. Nem sokkal ezután megkeresztelkedett és misszionárius lett. A Loire menti Tours püspökévé választották. Szintén a legenda szerint Márton a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így végül elvállalta a püspökséget. Időszámításunk után 397-ben november 11-én hunyt el. Halála után hamarosan szentté avatták.

Tiszteletére a mai napig sokféle megemlékezést tartanak november 11-én. A gyerekek például lampionos felvonulásokkal ünneplik Márton napját, ami egyben a tél kezdetét is jelenti.

2020-11_marton_napi_lampasok.jpg

És honnan jön a lampionos felvonulás?

Novemberben már hamar sötétedik, ezért régen -amikor még nem volt utcai világítás- az emberek fáklyával, vagy lámpással a kezükben mentek misére. Ezt elevenítjük meg minden Márton-napi lámpás felvonulás alkalmával.

 

Lampionok házilag

Többféle alapanyagból készíthetünk egyszerűen lampiont a kicsikkel közösen. Igazi mécses helyett használjunk LED mécses vagy rövid elemes LED égősort.

Befőttesüvegből

Shower of Roses: Martinmas Lanterns

 

Különleges fáklya faágból és műanyag palackból

Flaschenfackel Sankt Martin

 

Öblítős flakonból

Lampion melkkan, melkfles, melkpak, melk jerrycan.  naar eigen inzicht versieren! Voor Sint Maarten

  

Tejes dobozból

Laterne aus Milchkarton

 

Képek: Pinterest

süti beállítások módosítása